Dom > Новости > Sadržaj
Улога ПЕ воска у ПВЦ-у
Nov 06, 2018

ПЕ восак има врло дугачак поларни неполарни угљенични ланац са веома јаким поларним центром. Део конструкције који је компатибилан са пластиком у поларитету делује као унутрашње подмазивање, а део који није компатибилан са пластиком у поларитету је споља подмазан и демонтиран.

Важна примена ПЕ воска је у процесирању ПВЦ-а. То не утиче негативно на напон таљења и Вицат-омочавајућу тачку у поређењу са мастилима масних киселина и пружа одличан анти-блокинг и контролисан проток. ПЕ восак се може користити за контролу топљења у посебним поступцима обраде. Чак и ако је додан у великој количини, има добру компатибилност са другим састојцима.

ПЕ восак је једино познато средство за подмазивање које комбинује и унутрашње подмазивање и вањско подмазивање (ефекат ослобађања), уз одржавање високе транспарентности и мало утјече на гелацију. Поред тога, ниска волатилност ПЕ воска је изузетно важна за каландирање и вакуумско дегасирање.

ПЕ восак има добру компатибилност са полимером као унутрашњим мазивом. Делује на смањењу кохезивне силе између молекула полимера унутар полимера, чиме се побољшава генерисање топлоте унутрашњег трења и талински ток пластичног талета.

Улога ПЕ воска као екстерног мазива је првенствено за побољшање трења полимерне талине са врелом металном површином процесне опреме. Он је мање компатибилан са полимером и лако се мигрира из талине, тако да формира танак слој подмазивања на интерфејсу између пластичне таласе и метала.